Henri Pirenne ( frëngjisht: [piʁɛn] ; 23 dhjetor 1862 – 24 tetor 1935) ishte një historian belg . Një mesjetar me prejardhje Walloon , ai shkroi një histori me shumë vëllime të Belgjikës në frëngjisht dhe u bë një intelektual i shquar publik . Pirenne dha një kontribut të qëndrueshëm në studimin e qyteteve që ishte një interpretim i diskutueshëm i fundit të civilizimit Romak dhe rilindjes së kulturës urbane mesjetare. Ai u bë gjithashtu i shquar në rezistencën paqësore ndaj gjermanëve të cilët pushtuan Belgjikën në Luftën e Parë Botërore .
Reputacioni i Henri Pirenne sot mbështetet në tre kontribute në historinë evropiane : për atë që është bërë e njohur si Teza e Pirenës , në lidhje me origjinën e Mesjetës në formimin e shtetit reaktiv dhe zhvendosjet në tregti; për një pamje të veçantë të historisë mesjetare të Belgjikës ; dhe për modelin e tij të zhvillimit të qytetit mesjetar.
Pirenne argumentoi se lëvizjet e thella shoqërore, ekonomike, kulturore dhe fetare në planin afatgjatë rezultuan nga shkaqe themelore po aq të thella, dhe ky qëndrim ndikoi në Marc Bloch dhe pikëpamjet e Shkollës Franceze Annales të historisë shoqërore. Megjithëse Pirenne kishte kundërshtarët e tij, veçanërisht Alfons Dopsch të cilët nuk pajtoheshin në pikat thelbësore, disa historianë të kohëve të fundit të Mesjetës kanë marrë tezat kryesore të Pirenne, megjithëse ato janë modifikuar, si pikënisje.

Showing the single result

Trego Filtrat