Papa Benedikti XVI lindur me emrin Joseph Aloisius Ratzinger, shërbeu si Papa dhe Sovran i Shtetit të Vatikanit nga viti 2005 deri në dorëheqjen e tij në vitin 2013. Zgjedhja e Benediktit ndodhi në konklavën papale të vitit 2005 që pasoi vdekjen e Papës Gjon Pali II. Vatikani njoftoi titullin e tij post-papnor si Papa Emeritus pak pas dorëheqjes së tij.

I urdhëruar si prift në 1951 në Bavari, Ratzinger u themelua si një teolog i universitetit në fund të viteve 1950 dhe u emërua profesor i plotë në vitin 1958. Pas një karriere të gjatë si akademik dhe profesor i teologjisë në disa universitete gjermane, ai u emërua kryepeshkop i Mynihut dhe Freising dhe kardinali nga Papa Pali VI në vitin 1977, një promovim i pazakontë për dikë me përvojë të vogël baritore.

Ai fillimisht ishte një teolog liberal, por miratoi pikëpamjet konservatore pas vitit 1968. Gjatë papatit të tij, Benedikti XVI mbështeti një kthim në vlerat themelore të krishtera për të kundërshtuar laicizmin në rritje të shumë vendeve perëndimore.

Më 11 shkurt 2013, Benedikti në mënyrë të papritur njoftoi dorëheqjen e tij në një fjalim në latinisht para kardinalëve, duke përmendur “mungesën e forcës së mendjes dhe trupit” për shkak të moshës së tij të avancuar.

Showing the single result

Trego Filtrat