Marguerite Duras

Dhjete e gjysme e mbremjes ne vere

Spanjë. Verë. Një çift me pushime, Maria e Pjeri dhe mikja e tyre, Kler, bllokohen për shkak të stuhisë në një qytezë, ku një burrë sapo ka kryer një krim pasioni: Rodrigo Paestra ka vrarë gruan e tij të re, vetëm 19 vjeç, në krahët e të dashurit. Qyteti është i trazuar, kudo ka patrulla policie. Nën dritat verbuese të stuhisë, Maria vështron çatitë e shtëpive. Dhe aty, fshehur në majë të një çatie, i zë syri një burrë. Një zbulim që mund t i ndryshojë jetën. Maria dhe Rodrigoja, Pjeri dhe Klera në misterin e pritjes.Spanja, stuhia, një trekëndësh dashurie… Një roman policor ku tensioni erotik është i ndjeshëm në çdo fjalë. Me forcën e joshjes poetike, që e bën lexuesin rob të vetin. Dhjetë e gjysmë e mbrëmjes në verë, ishte për mua si një tërmet. Si të gjendesha para diçkaje të panjohur, por të gjallë, si një gjuhë e çliruar nga rëndesa, që shkon drejt freskisë… Këtë duhet të lexoni në fillim nga Duras-i. Ka një lehtësi në derdhjen e fjalive, në vështrim të parë, dhe për këtë arsye u shtyva ta vëzhgoja në mikroskop për të zbuluar misterin. Rezultati: asgjë. Asgjë e dukshme, të paktën. Vetëm muzika dhe imazhet e mrekullueshme të një nate spanjolle që të thithin.Thierry Beinstingeln Shkrimtar

INTRO

Dëgjo librin e plotë →

Lër një përshtypje →

Kategoria:
Dëgjo Librin!

Dëgjo Librin!

Duhet të logoheni

Per te degjuar librat falas!
Për çdo problem na kontaktoni në
[email protected]

Info rreth Autorit
Author Picture

Marguerite Duras

Duras lindi më 4 Prill 1914, në Gia Định , [1] Cochinchina , Indochina Franceze (tani Vietnam ). Prindërit e saj, Marie (née Legrand, 1877-1956) dhe Henri Donnadieu (1872-1921), ishin mësues nga Franca që me gjasë ishin takuar në shkollën e mesme Gia Định. Të dy kishin pasur martesa të mëparshme. Marguerite kishte dy vëllezër më të mëdhenj: Pierre, plaku dhe Paul.
Babai i Duras u sëmur dhe ai u kthye në Francë, ku vdiq në 1921. Midis 1922 dhe 1924, familja jetonte në Francë ndërsa nëna e saj ishte me leje administrative. Ata pastaj u zhvendosën përsëri në Indokinë Franceze kur ajo u postua në Phnom Penh e ndjekur nga Vĩnh Long dhe Sa éc . Familja u përpoq financiarisht dhe nëna e saj bëri një investim të keq në një pronë të izoluar dhe një zonë të tokës bujqësore të orizit në Prey Nob , një histori e cila u trillua në Un Barrage contre le Pacifique . Gjatë Luftës së Dytë Botërore, nga 1942 në 1944, Duras punoi për qeverinë Vichy në një zyrë që ndau kuota letre për botuesit dhe gjatë procesit operonte një sistem de-fakto të censurës së librave. Ajo gjithashtu u bë një anëtare aktive e PCF ( Partia Komuniste Franceze ) dhe një anëtare e Rezistencës Franceze si pjesë e një grupi të vogël që përfshinte gjithashtu François Mitterrand , i cili më vonë u bë President i Francës dhe mbeti një mik i përjetshëm i Duras. Burri i saj, Antelme , u dëbua në Buchenwald në 1944 për përfshirjen e tij në Rezistencë, dhe mezi i mbijetoi përvojës (duke peshuar lirimin e tij, sipas Duras, vetëm 38 kg, ose 84 paund). Ajo e ushqeu atë përsëri në shëndet, por ata u divorcuan sapo ai u shërua.
Në vitin 1943, kur botoi romanin e saj të parë, ajo filloi të përdorte mbiemrin Duras, pas qytetit nga vinte babai i saj, Duras .
Në vitin 1950, nëna e saj u kthye në Francë, e pasur nga investimet në pronë dhe nga shkolla me konvikt që ajo kishte drejtuar.

Përshtypjet (0)

Përshtypje

Nuk ka pershtypje ende.

Lër një përshtypje për “Dhjete e gjysme e mbremjes ne vere”