Maurois lindi në 26 korrik 1885 në Elbeuf dhe u arsimua në Lycée Pierre Corneille në Rouen , [1] të dy në Normandi . Një anëtar i familjes Javal , Maurois ishte djali i Ernest Herzog, një prodhues hebre i tekstilit dhe bashkëshortja e tij Alice Lévy-Rueff. Familja e tij kishte ikur nga Alsace pas Luftës Franko-Prusiane të viteve 1870–71 dhe u strehua në Elbeuf, ku ata zotëronin një mulli leshi. [2] Siç është cekur nga Maurois, familja solli tërë forcën e tyre të punës Alsatian me vete në mullirin e zhvendosur, për të cilin gjyshi i Maurois u pranua në Legjionin e Nderit sepse kishte “shpëtuar një industri franceze”. [3] Kjo prejardhje familjare pasqyrohet në Maurois ” Bernard Asknay ‘- historia e një veterani të ri të Luftës së Parë Botërore me prirje artistike dhe intelektuale që tërhiqet, shumë kundër dëshirës së tij, për të punuar si drejtor në mullirin e tekstilit të gjyshit të tij – karakter i cili ka qartë elemente autobiografike. [4] [5]
Gjatë Luftës së Parë Botërore ai u bashkua me ushtrinë franceze dhe shërbeu si përkthyes dhe më vonë si oficer ndërlidhës me ushtrinë britanike . Romani i tij i parë, Les silences du kolonel Bramble , ishte një histori e mençur dhe shoqërore realiste e asaj përvoje. Ishte një sukses i menjëhershëm në Francë. Wasshtë përkthyer dhe u bë popullor në Mbretërinë e Bashkuar dhe vendet e tjera që flasin anglisht si Silent of Colonel Bramble . Shumë prej veprave të tjera të tij janë përkthyer edhe në anglisht, [6] pasi ato shpesh merreshin me njerëz britanikë ose me tema, siç janë biografitë e tij të Disraeli , Bajron , dhe Shelley .

Showing the single result

Trego Filtrat