Antonio Tabucchi (shtator 1943 – 25 mars 2012) Ishte një shkrimtar dhe akademik italian që jepte gjuhë dhe letërsi Portugeze në Universitetin e Sienës, Itali. I dashuruar thellë me Portugalinë, ai ishte një ekspert, kritik dhe përkthyes i veprave të Fernando Pessoa nga i cili nxori konceptet e saudadës, të trillimit dhe të heteronimeve. Tabucchi u prezantua për herë të parë me veprat e Pessoa në vitet 1960 kur ndiqte Sorbonën. Ai ishte aq i magjepsur sa që kur u kthye në Itali, ai ndoqi një kurs hyrës në Portugez për një kuptim më të mirë të poetit. Librat dhe esetë e tij janë përkthyer në 18 vende, përfshirë Japoninë. Së bashku me gruan e tij, María José de Lancastre, ai përktheu shumë vepra nga Pessoa në italisht dhe ka shkruar një libër me ese dhe një komedi për shkrimtarin. Tabucchi u vlerësua me çmimin Francez “Médicis étranger” për Indian Nocturne (Notturno indiana) dhe çmimin Campiello dhe Çmimin Aristeion për Sosenga Pereira. Në jetën e mëvonshme ai u përmend si pretendent për Çmimin Nobel në Letërsi, një arritje që nuk e arriti kurrë.

Showing the single result

Trego Filtrat