Bertrand Arthur William Russell, (18 maj 1872 – 2 shkurt 1970) ishte një filozof, logjist, matematikan, historian, shkrimtar, kritik socialist, aktivist politik dhe fitues i çmimit Nobel britanik. Në pika të ndryshme të jetës së tij, Russell e konsideroi veten një liberal, socialist dhe pacifist, por gjithashtu pranoi se “asnjëherë nuk ka qenë asnjë prej këtyre gjërave, në asnjë kuptim të thellë”. Russell u lind në Monmouthshire në një e familjeve më të spikatura aristokratike në Mbretërinë e Bashkuar.
Russell ishte një aktivist i shquar kundër luftës dhe ai mbështeti anti-imperializmin. Herë pas here, ai mbështeti luftën parandaluese bërthamore, para se të kishte kaluar mundësia e dhënë nga monopoli atomik dhe të “mirëpriti me entuziazëm” qeverinë botërore.

Ai shkoi në burg për pacifizmin e tij gjatë Luftës së Parë Botërore. Më vonë, Russell arriti në përfundimin se lufta kundër Gjermanisë naziste të Adolf Hitlerit ishte e nevojshme “më e vogël se dy të këqijat” dhe kritikoi totalitarizmin stalinist, sulmoi përfshirjen e Shteteve të Bashkuara në Luftën e Vietnamit dhe ishte një përkrahës i hapur i çarmatimit bërthamor.

Në 1950, Russell u nderua me Çmimin Nobel në Letërsi “në njohjen e shkrimeve të tij të ndryshme dhe të rëndësishme në të cilën ai kampion idealet humanitare dhe lirinë e mendimit”

Showing the single result

Trego Filtrat