Ferenc Molnár lindi në Budapest më 12 janar 1878, nga Dr. Mór Neumann, një gastroenterolog i begatë dhe i vlerësuar mirë, dhe Jozefa Wallfisch, të dyja me origjinë gjermano-hebreje . Shtëpia në të cilën ai jetonte ishte e pasur, por e zymtë. Edhe pse kishte lindur në pasuri, “Nuk ishte një atmosferë miqësore për Ferencin e gjallë dhe të parakohshëm, të cilit vazhdimisht duhej të paralajmërohej të heshtte”. Vetëm një vit para lindjes së tij, djali i parëlindur i prindërve të tij dhe vëllai i Molnar, László, vdiq. Nëna e tij ishte e dobët dhe shpesh e shtrirë në shtrat. Sëmundja u përhap nëpër dhomat e shtëpisë së tij dhe i riu Ferenc vazhdimisht i thuhej të heshtte.
Në 1887, Molnár hyri në Református Gimnázium, një shkollë e mesme (shkollë e mesme) e vendosur në Miskolc, Hungari, ku ai u frymëzua për të mësuar gjuhë të huaja dhe ku talenti i tij si shkrimtar filloi të merrte formë. Në moshën katërmbëdhjetë vjeç, ai filloi një revistë, Haladás (Përparimi), i cili shiti vetëm katër kopje dhe një botim dytësor, É letképek (Panorama), duke shitur vetëm 20 kopje. Vepra e tij e parë dramatike ishte A Kék Barlang (Shpella Blu), [6] një dramë e diskutueshme e shkruar, drejtuar dhe vënë në skenë në bodrumin e shtëpisë së një miku. [5]
Pas përfundimit të shkollës së mesme, Molnár studioi drejtësi në Universitetin e Budapestit në 1895. Menjëherë pas kësaj, ai u dërgua në Gjenevë nga babai i tij për të vazhduar studimet në Universitetin Zviceran. Ndërsa jetonte në Gjenevë, ai filloi të shkruante shpesh, duke i dërguar shpesh punimet e tij në gazeta të ndryshme. Molnár gjithashtu shkroi novelën e shkurtër Magdolna gjatë kësaj kohe. Ai gjithashtu udhëtoi në Paris për të parë disa nga shfaqjet e reja elegante. “Komediat në modë të bulevardit të Bernstein , Bataille , Capus dhe të tjerë lanë një përshtypje të thellë tek ai dhe më vonë ndikuan shumë në stilin e tij dramatik.”

Showing the single result

Trego Filtrat