Djemte e rruges Pal

Budapest, 1889
Ndodhitë dhe ngjarjet e këtij libri zhvillohen në lagjen e djemve të rrugës “Pal”, një pëllëmbë tokë e lirë, e kufizuar nga mure në ngjyrë të hirtë me shtëpi shumë të mëdha dhe nga një gardh gati në të shembur në anën që të nxjerr në rrugë.
Në disa raste, ndodhitë dhe ngjarjet zhvendosen në kopshtin botanik, në lulishten e muzeut, në kështjellën e këmishëkuqve.
Në shtëpinë e vjetër të rrobaqepësit Andras Nemeshek, babai i “ushtarit të thjeshtë” Erno Nemeshek, zhvillohet pjesa e fundit e historisë.

INTRO

Dëgjo librin e plotë →

Lër një përshtypje →

Kategoria:
Dëgjo Librin!

Dëgjo Librin!

Duhet të logoheni

Per te degjuar librat falas!
Për çdo problem na kontaktoni në
[email protected]

Info rreth Autorit
Author Picture

Ferenc Molnár

Ferenc Molnár lindi në Budapest më 12 janar 1878, nga Dr. Mór Neumann, një gastroenterolog i begatë dhe i vlerësuar mirë, dhe Jozefa Wallfisch, të dyja me origjinë gjermano-hebreje . Shtëpia në të cilën ai jetonte ishte e pasur, por e zymtë. Edhe pse kishte lindur në pasuri, "Nuk ishte një atmosferë miqësore për Ferencin e gjallë dhe të parakohshëm, të cilit vazhdimisht duhej të paralajmërohej të heshtte". Vetëm një vit para lindjes së tij, djali i parëlindur i prindërve të tij dhe vëllai i Molnar, László, vdiq. Nëna e tij ishte e dobët dhe shpesh e shtrirë në shtrat. Sëmundja u përhap nëpër dhomat e shtëpisë së tij dhe i riu Ferenc vazhdimisht i thuhej të heshtte.
Në 1887, Molnár hyri në Református Gimnázium, një shkollë e mesme (shkollë e mesme) e vendosur në Miskolc, Hungari, ku ai u frymëzua për të mësuar gjuhë të huaja dhe ku talenti i tij si shkrimtar filloi të merrte formë. Në moshën katërmbëdhjetë vjeç, ai filloi një revistë, Haladás (Përparimi), i cili shiti vetëm katër kopje dhe një botim dytësor, É letképek (Panorama), duke shitur vetëm 20 kopje. Vepra e tij e parë dramatike ishte A Kék Barlang (Shpella Blu), [6] një dramë e diskutueshme e shkruar, drejtuar dhe vënë në skenë në bodrumin e shtëpisë së një miku. [5]
Pas përfundimit të shkollës së mesme, Molnár studioi drejtësi në Universitetin e Budapestit në 1895. Menjëherë pas kësaj, ai u dërgua në Gjenevë nga babai i tij për të vazhduar studimet në Universitetin Zviceran. Ndërsa jetonte në Gjenevë, ai filloi të shkruante shpesh, duke i dërguar shpesh punimet e tij në gazeta të ndryshme. Molnár gjithashtu shkroi novelën e shkurtër Magdolna gjatë kësaj kohe. Ai gjithashtu udhëtoi në Paris për të parë disa nga shfaqjet e reja elegante. "Komediat në modë të bulevardit të Bernstein , Bataille , Capus dhe të tjerë lanë një përshtypje të thellë tek ai dhe më vonë ndikuan shumë në stilin e tij dramatik."

Përshtypjet (0)

Përshtypje

Nuk ka pershtypje ende.

Lër një përshtypje për “Djemte e rruges Pal”