Muhammad Yunus (lindur më 28 qershor 1940) është një sipërmarrës social i Bangladeshit, bankier, ekonomist dhe udhëheqës i shoqërisë civile, i cili u dha Çmimin Nobel për Paqe për themelimin e Bankës Grameen dhe pionier në konceptet e mikrokredive dhe mikrofinancave.

Në vitin 2006, Yunus dhe Banka Grameen u bashkuan me Çmimin Nobel për Paqe “për përpjekjet e tyre përmes mikrokredisë për të krijuar një zhvillim ekonomik dhe social nga poshtë”. Komiteti Norvegjez i Nobelit tha se “paqja e qëndrueshme nuk mund të arrihet nëse grupet e mëdha të popullsisë nuk gjejnë mënyra për të dalë nga varfëria” dhe se “në të gjitha kulturat dhe qytetërimet, Yunus dhe Grameen Bank kanë treguar se edhe më të varfërit e të varfërve mund të punojnë të sjellë zhvillimin e tyre “.

Yunus ka marrë disa nderime të tjera kombëtare dhe ndërkombëtare. Ai mori Medaljen Presidenciale të Lirisë së Shteteve të Bashkuara në vitin 2009 dhe Medaljen e Artë të Kongresit në vitin 2010.

Showing the single result

Trego Filtrat