Miguel de Cervantes Saavedra (1547 -1616 ) konsiderohet gjerësisht si shkrimtari më i madh në gjuhën spanjolle dhe një nga romancierët më të shquar në botë. Romani i tij Don Kishoti është përkthyer në mbi 140 gjuhë dhe dialekte; është, pas Biblës, libri më i përkthyer në botë.

Don Kishoti, një klasik i letërsisë perëndimore, nganjëherë konsiderohet si romani i parë modern dhe vepra më e mirë e fiction ndonjëherë e shkruar. Ndikimi i Cervantes në gjuhën spanjolle ka qenë aq i madh saqë gjuha shpesh quhet la lengua de Cervantes (“gjuha e Cervantes”). Ai gjithashtu është quajtur El príncipe de los ingenios (“Princi i zgjuarsisë”).

Në vitin 1569, në mërgim të detyruar nga Kastilja, Cervantes u zhvendos në Romë, ku punoi si ndihmës i dhomës së një kardinali.

Në vitin 1605, Cervantes ishte në Valladolid, kur suksesi i menjëhershëm i pjesës së parë të Don Kishotit, botuar në Madrid, sinjalizonte kthimin e tij në botën letrare. Në vitin 1607, ai u vendos në Madrid, ku jetonte dhe punonte deri në vdekjen e tij.

Duke shfaqur 2 rezultate

Trego Filtrat