Marie-Henri Beyle (1783 – 1842), i njohur me emrin e tij të stenës Stendhal ishte një shkrimtar francez i shekullit të 19-të. Më i njohur për romanet Le Rouge et le Noir (E kuqja dhe e zeza 1830) dhe La Chartreuse de Parme (Charterhouse of Parma, 1839), ai vlerësohet shumë për analizën akute të psikologjisë së personazheve të tij dhe konsiderohet si një nga praktikuesit më të hershëm dhe më të shquar të realizmit.

I lindur në Grenoble, Isere, ai ishte një fëmijë i pakënaqur, duke mos pëlqyer babanë e tij “pa imagjinatë” dhe duke mbajtur zi për nënën e tij, të cilin e donte me pasion dhe që vdiq kur ishte shtatë vjeç. Mik i tij më i afërt ishte motra e tij më e vogël, Pauline.

Pas Traktatit të Fontainebleau të vitit 1814, ai u nis për në Itali, ku u vendos në Milano. Ai formoi një lidhje të veçantë me Italinë, ku ai kaloi shumë nga pjesa e mbetur e karrierës së tij. Romani i tij Kartela e Parmës, i shkruar në 52 ditë, është vendosur në Itali, të cilën ai e konsideroi një vend më të sinqertë dhe më pasion se Restoration France.

Stendhal vuajti aftësi të kufizuara fizike të mjerueshme në vitet e fundit, ndërsa vazhdoi të prodhonte disa nga veprat e tij më të famshme.

Stendhal vdiq më 23 mars 1842, disa orë pasi u rrëzua në rrugët e Parisit. Ai është i varrosur në Cimetière de Montmartre.

Duke shfaqur 2 rezultate

Trego Filtrat

Lysien Leveni

E kuqja dhe e Zeza