Stendal

Lysien Leveni

(2 pershtypje degjuesish)

Edhe pse I papërfunduar ,Lysien Leveni ,mbetet një nga kryeveprat e Stendalit dhe të letërsisë franceze.Një vepër me vlera të mëdha e të shumta ,që të ndihmon të kuptosh një epokë të rëndësishme të zhvillimit shoqëror e politik të evropës borgjeze; e për më tepër me problemet që ngre hedh dritë mbi dilemat e njeriut të sotshëm te kësaj shoqërie.

INTRO
 

Dëgjo librin e plotë →

Lër një përshtypje →

Kategoria:
Dëgjo Librin!

Dëgjo Librin!

Duhet të logoheni

Per te degjuar librat falas!
Për çdo problem na kontaktoni në
[email protected]

Info rreth Autorit
Author Picture

Stendal

Marie-Henri Beyle (1783 - 1842), i njohur me emrin e tij të stenës Stendhal ishte një shkrimtar francez i shekullit të 19-të. Më i njohur për romanet Le Rouge et le Noir (E kuqja dhe e zeza 1830) dhe La Chartreuse de Parme (Charterhouse of Parma, 1839), ai vlerësohet shumë për analizën akute të psikologjisë së personazheve të tij dhe konsiderohet si një nga praktikuesit më të hershëm dhe më të shquar të realizmit.

I lindur në Grenoble, Isere, ai ishte një fëmijë i pakënaqur, duke mos pëlqyer babanë e tij "pa imagjinatë" dhe duke mbajtur zi për nënën e tij, të cilin e donte me pasion dhe që vdiq kur ishte shtatë vjeç. Mik i tij më i afërt ishte motra e tij më e vogël, Pauline.

Pas Traktatit të Fontainebleau të vitit 1814, ai u nis për në Itali, ku u vendos në Milano. Ai formoi një lidhje të veçantë me Italinë, ku ai kaloi shumë nga pjesa e mbetur e karrierës së tij. Romani i tij Kartela e Parmës, i shkruar në 52 ditë, është vendosur në Itali, të cilën ai e konsideroi një vend më të sinqertë dhe më pasion se Restoration France.

Stendhal vuajti aftësi të kufizuara fizike të mjerueshme në vitet e fundit, ndërsa vazhdoi të prodhonte disa nga veprat e tij më të famshme.

Stendhal vdiq më 23 mars 1842, disa orë pasi u rrëzua në rrugët e Parisit. Ai është i varrosur në Cimetière de Montmartre.

Përshtypjet (2)

2 përshtypje për Lysien Leveni

  1. Rinaldo Gjolaj

    Pershendetje! Uroj te jeni mire! Ju falenderoj per mundesine qe na keni dhene per te degjuar librat sidomos ne kete situate! Tek libri Lysien Leveni pjesa 6 nuk hapet. Shpresoj ta korrigjoni.

  2. Bukurie

    Lysien Leveli-Nje kryeveper e Stendalit autorit Francez.

Shto një përshtypje