Marguerite Duras

Dhimbja

“Dhimbja” na vë përpara një “çrregullimi të frikshëm të mendimit dhe ndjenjës”. Në një Paris pranveror, të marrosur prej fundit të luftës, endet Marguerite Duras, e tronditur dhe e zymtë, si gratë e tjera të robërve dhe të deportuarve të luftës që presin lajme në Qendrën Orsej.

INTRO

Dëgjo librin e plotë →

Lër një përshtypje →

Kategoria:
Dëgjo Librin!

Dëgjo Librin!

Duhet të logoheni

Per te degjuar librat falas!
Për çdo problem na kontaktoni në
[email protected]

Info rreth Autorit
Author Picture

Marguerite Duras

Duras lindi më 4 Prill 1914, në Gia Định , [1] Cochinchina , Indochina Franceze (tani Vietnam ). Prindërit e saj, Marie (née Legrand, 1877-1956) dhe Henri Donnadieu (1872-1921), ishin mësues nga Franca që me gjasë ishin takuar në shkollën e mesme Gia Định. Të dy kishin pasur martesa të mëparshme. Marguerite kishte dy vëllezër më të mëdhenj: Pierre, plaku dhe Paul.
Babai i Duras u sëmur dhe ai u kthye në Francë, ku vdiq në 1921. Midis 1922 dhe 1924, familja jetonte në Francë ndërsa nëna e saj ishte me leje administrative. Ata pastaj u zhvendosën përsëri në Indokinë Franceze kur ajo u postua në Phnom Penh e ndjekur nga Vĩnh Long dhe Sa éc . Familja u përpoq financiarisht dhe nëna e saj bëri një investim të keq në një pronë të izoluar dhe një zonë të tokës bujqësore të orizit në Prey Nob , një histori e cila u trillua në Un Barrage contre le Pacifique . Gjatë Luftës së Dytë Botërore, nga 1942 në 1944, Duras punoi për qeverinë Vichy në një zyrë që ndau kuota letre për botuesit dhe gjatë procesit operonte një sistem de-fakto të censurës së librave. Ajo gjithashtu u bë një anëtare aktive e PCF ( Partia Komuniste Franceze ) dhe një anëtare e Rezistencës Franceze si pjesë e një grupi të vogël që përfshinte gjithashtu François Mitterrand , i cili më vonë u bë President i Francës dhe mbeti një mik i përjetshëm i Duras. Burri i saj, Antelme , u dëbua në Buchenwald në 1944 për përfshirjen e tij në Rezistencë, dhe mezi i mbijetoi përvojës (duke peshuar lirimin e tij, sipas Duras, vetëm 38 kg, ose 84 paund). Ajo e ushqeu atë përsëri në shëndet, por ata u divorcuan sapo ai u shërua.
Në vitin 1943, kur botoi romanin e saj të parë, ajo filloi të përdorte mbiemrin Duras, pas qytetit nga vinte babai i saj, Duras .
Në vitin 1950, nëna e saj u kthye në Francë, e pasur nga investimet në pronë dhe nga shkolla me konvikt që ajo kishte drejtuar.

Përshtypjet (0)

Përshtypje

Nuk ka pershtypje ende.

Lër një përshtypje për “Dhimbja”