José Saramago

Tjetri si une

(2 pershtypje degjuesish)

Tertuliano Maksimo Afonsoja, mësues historie në një lice, tridhjetë e tetë vjeç, i ndarë nga gruaja dhe që jeton vetëm, i tmerruar, zbulon kopjen e tij të përkryer në një film të marrë me qira rastësisht në një video-klub. I mbërthyer nga një hutim i madh, fillon dhe sheh filma të tjerë, vërteton zbulimin e vet, pyet producentët dhe shpërndarësit e filmave dhe arrin të njohë emrin e atij që i ngjan tipar për tipar: Antonio Klaron. Me ndihmën e së dashurës, niset në kërkim të kopjes së tij – një njeri i zakonshëm, i martuar, aktor kinemaje – arrin të gjejë adresën dhe numrin e tij të telefonit dhe e bind për domosdoshmërinë e një takimi. Takimi ndodh në një vend të veçuar dhe përfundon me një mynxyrë, ngaqë secili kupton se dy qenie të ngjashme nuk mund të bashkëjetojnë. Cili prej të dyve është unë, cili është tjetri? Për Tertuliano Maksimo Afonson dhe për Antonio Klaron, sigurisht që përgjigjja nuk është e njëjtë. Atëherë, nga çrregullimi i identitetit, papritmas shfaqet tragjedia.
Edhe një herë, në mënyrë të shkëlqyer, José Saramago vë në skenë një mit për ta çmitizuar sa më mirë atë, për të trajtuar realitetin e kohës sonë dhe krizën e shoqërisë.

INTRO

Dëgjo librin e plotë →

Lër një përshtypje →

Kategoria:
Dëgjo Librin!

Dëgjo Librin!

Duhet të logoheni

Per te degjuar librat falas!
Për çdo problem na kontaktoni në
[email protected]

Info rreth Autorit
Author Picture

José Saramago

José de Sousa Saramago, GColSE (6 nëntor 1922 - 18 qershor 2010), ishte një shkrimtar portugez dhe marrës i Nobmimit Nobel të 1998 në letërsi. Punimet e tij, disa prej të cilave mund të shihen si alegori, zakonisht paraqesin këndvështrime subversive mbi ngjarjet historike, duke theksuar faktorin teopoetik njerëzor. Në vitin 2003 Harold Bloom përshkroi Saramago si "romancierin më të talentuar të gjallë në botë sot" dhe në vitin 2010 tha se e konsideron Saramago si "një pjesë të përhershme të kanunit perëndimor", ndërsa James Wood vlerëson "tonin dallues të trillimeve të tij sepse ai rrëfen romanet e tij sikur të ishte dikush edhe i mençur, aq edhe i paditur ”.

Përshtypjet (2)

2 përshtypje për Tjetri si une

  1. Glean Kushner

    Kisha vetëm një koment. Nuk është e drejtë të lësh mēnjanë autorë Brilantë si James Joyce, Kafka, Borges, Marquez etj, dhe të përfshish njerëz mediokër si Fahri Balliu apo Flori Slatina.

  2. Emanuela Koka

    Shume terheqes per misterin qe permbante cdo pjese.
    Zeri i lexuesit i pershtatet shume mire librit.
    Faleminderit per punen tuaj 🙂

Shto një përshtypje