Lucian Blaga

100 poezi – Lucian Blaga

Libri ka fituar Çmimin ndërkombëtar “Lucian Blaga”për perkthimin më të mirëne Festivalin e 32,Lucian Blaga,Sebes 2013 …si dhe cmimin e pare ,po përkthimin më të mire nga Fondacioni “Lucian Blaga’’
Kluzh,Rumani.

INTRO

Dëgjo librin e plotë →

Lër një përshtypje →

Kategoria:
Dëgjo Librin!

Dëgjo Librin!

Duhet të logoheni

Per te degjuar librat falas!
Për çdo problem na kontaktoni në
[email protected]

Info rreth Autorit
Author Picture

Lucian Blaga

Lucian Blaga ishte një personalitet komandues i kulturës rumune të periudhës ndërbellum . Ai ishte një filozof dhe shkrimtar shumë i vlerësuar për origjinalitetin e tij, një profesor universiteti dhe një diplomat. Ai lindi më 9 maj 1895 në Lancrăm , pranë Alba Iulia , Austro-Hungari , babai i tij ishte një prift ortodoks. Ai më vonë e përshkroi fëmijërinë e tij të hershme, në autobiografinë Kronikë dhe Kënga e Moshave , si "nën shenjën e mungesës së pabesueshme të fjalës".
Edukimi i tij ishte fillore në gjuhën hungareze në Sebeş (1902-1906), pas të cilës ai mori pjesë në " Andrei Saguna " Highschool në Brasov (1906-1914), nën mbikëqyrjen e një të afërmi, Iosif Blaga (babai Lukianit kishte vdekur kur ish i 13), i cili ishte autori i traktatit të parë rumun mbi teorinë e dramës. Në shpërthimin e Luftës së Parë Botërore , ai filloi studimet teologjike në Sibiu , ku u diplomua në 1917. Ai botoi artikullin e tij të parë filozofik mbi teorinë e Bergson të kohës subjektive. Nga viti 1917 deri në vitin 1920, ai ndoqi kurse në Universitetin e Vjenës , ku studioi filozofi dhe mori doktoraturën .
Me t'u kthyer në Transilvani , tani pjesë e Rumanisë, ai kontribuoi në shtypin rumun, duke qenë redaktor i revistave Kulturë në Kluzh dhe The Banat në Lugoj .
Në 1926, ai u përfshi në diplomacinë Rumune, duke zënë poste të njëpasnjëshme në legatat e Rumanisë në Varshavë , Pragë , Lisbonë , Bern dhe Vjenë . Mbrojtësi i tij politik ishte poeti i famshëm Octavian Goga , i cili ishte për pak kohë kryeministër; Blaga ishte i afërm i gruas së tij. Ai u zgjodh një anëtar titullar i Akademisë Rumune në 1936. Fjalimi i tij i pranimit ishte i titulluar Elogiul satului românesc ( Në lavdërimin e fshatit rumun ).

Përshtypjet (0)

Përshtypje

Nuk ka pershtypje ende.

Lër një përshtypje për “100 poezi – Lucian Blaga”