Eugen Cizek

Neroni

Neroni duhet të ketë mbretëruar rreth katërmbëdhjetë vite. Sigurisht është pak, madje edhe për Romën perandorake, ku tradicionalisht pushteti nuk mbahej gjatë. I shpallur perandor i romakëve më 13 tetor të vitit 54, Neroni vdiq më 11 qershor të vitit 68, pas Krishtit. Dhe nuk kishte mbushur akoma tridhjetë e një vjeç kur u detyrua të vrasë veten. Atë që donte të realizonte nuk mundi ta realizonte plotësisht. Nga një gjykim që i bëhet veprimtarisë së tij politike, arrin një konstatim: Le të ketë qenë një monstër apo një vizionar, Neroni zgjodhi një rrugë origjinale.

INTRO
 

Dëgjo librin e plotë →

Lër një përshtypje →

Kategoria:
Dëgjo Librin!

Dëgjo Librin!

Duhet të logoheni

Per te degjuar librat falas!
Për çdo problem na kontaktoni në
[email protected]

Info rreth Autorit
Author Picture

Eugen Cizek

Eugen Cizek (1932 - 2008) ishte një historian dhe filolog specialist rumun i filologjisë klasike, profesor në Fakultetin e Gjuhëve të Huaja dhe Letërsisë nga Universiteti i Bukureshtit, autori i librit latin- studime gjuhësore, ndër të cilat Historia e Letërsisë Latine është e shquar.

Nëpërmjet gjerësisë së punës së tij, botuar në shtëpitë botuese më të mëdha botërore, Eugen Cizek është një nga mësuesit më të mëdhenj rumunë të gjuhëve klasike (veçanërisht latinisht) nga periudha e pasluftës. Në fakt, Eugen Cizek është një nga klasikët më të vegjël rumunë me reputacion ndërkombëtar.

Eugen Cizek ka lindur më 24 shkurt 1932 në Bukuresht nën emrin Eugen Antoniu. Në vitin 1955 u diplomua në Fakultetin e Letrave nga filologjia klasike në Universitetin e Bukureshtit. Në vitin 1968 ai u bë doktor i shkencave në të njëjtin universitet dhe pastaj doktor i letrave të Universitetit të Lyon II. Ai u zgjodh anëtar i Akademisë së Shkencave, Letrave dhe Arteve të Lyon, të Société des Études Latines në Paris dhe më vonë një anëtar korrespondent i Akademisë së Barcelonës. Në vitin 1982 ai u nderua me çmimin ADELF të Shoqatës së Shkrimtarëve në Paris dhe, në të njëjtin vit, Akademia Rumune i dha çmimin Timothy Cipariu. Ai u largua në Bukuresht në moshën 77-vjeçare.

Përshtypjet (0)

Përshtypje

Nuk ka pershtypje ende.

Lër një përshtypje për “Neroni”