Shlomo Sand

Si u sajua populli Çifut?

Ne kete fillim te shek. XXI, fryma e ligjeve te tije e bene qe Izraeli duhet tu pergjigjet nevojave te çifuteve te botes dhe jo atyre te Izraeliteve, qe ai duhet te punoje per te miren e pasardhesve imagjinare te nje “etnosi”, me shume se per ate te qytetareve qe jetojne ne token e tij e qe flasin ne gjuhen e vendit.

INTRO

Dëgjo librin e plotë →

Lër një përshtypje →

Kategoria:
Dëgjo Librin!

Dëgjo Librin!

Duhet të logoheni

Per te degjuar librat falas!
Për çdo problem na kontaktoni në
[email protected]

Info rreth Autorit
Author Picture

Shlomo Sand

Sand lindi në Linz, Austri. Sfondi i tij kulturor ishte i bazuar në kulturën Jude. Babai i tij, pasi mori një neveri ndaj rabive, braktisi studimet e tij Talmudike në një yeshiva dhe ra në ndjekje në sinagogë, pasi nëna e tij iu mohua një sedilje e përparme pas vdekjes së burrit të saj, dhe ata nuk mund ta përballonin çmimin e sediljes. Të dy prindërit e tij kishin pikëpamje komuniste dhe antimperialiste] dhe nuk pranuan të pranojnë kompensim nga Gjermania për vuajtjet e tyre gjatë Luftës së Dytë Botërore. Sand kaloi dy vitet e para në një kamp të personave të shpërngulur afër Mynihut dhe u transferua me familjen në Jaffa në 1948, ku babai i tij mori një punë si portier nate në selinë e partisë komuniste lokale. Ai u përjashtua nga shkolla e mesme në moshën gjashtëmbëdhjetë vjeç, studioi elektronikë natën dhe gjeti punë për ditë në një biznes riparimi radio. Sipas një interviste, "Sand kaloi në fund të viteve 1960 dhe në fillim të viteve 1970 duke punuar një seri punësh të çuditshme. Ai e mbaroi punën e tij të shkollës së mesme në moshën 25 vjeç dhe kaloi tre vjet në ushtri. Lufta Gjashtë-ditore, në të cilën ai shërbeu - njësia e tij pushtoi me humbje të madhe zonën e Abu Torit në Jeruzalemin Lindor - e shtyu atë drejt së majtës radikale. Pas luftës ai shërbeu në Jeriko, ku, thotë ai, palestinezët që përpiqeshin të ktheheshin në vend u qëlluan me armë, nëse ata depërtoheshin natën, por arrestoheshin nëse kapeshin duke e bërë këtë ditë. Përvoja të tilla, një incident në veçanti, la me një sens që ai kishte humbur atdheun e tij. Duke braktisur Bashkimin e Rinisë Komuniste Izraelite (Banki), ai u bashkua me radikalen, dhe anti-Zionist, Matzpen në vitin 1968. Ai dha dorëheqjen nga Matzpen në vitin 1970 për shkak të zhgënjimit të tij me organizatën.

Përshtypjet (0)

Përshtypje

Nuk ka pershtypje ende.

Lër një përshtypje për “Si u sajua populli Çifut?”