Peter Morgan

Kadare,shkrimtari dhe diktatura 1957-1990

Ismail Kadare ka përjetuar një jetë plot polemika. Në vendin e tij dhe ndërkombëtarisht ai është vlerësuar si shkrimtar dhe dënuar si lakej i diktaturës socialiste shqiptare. I rritur pas pushtimit dhe luftës, Kadareja (l. 1936) i përkiste brezit të parë të shqiptarëve të rinj. Në një vend ku shkrimtarët burgoseshin në mënyrë rutinore, Kadare prodhoi veprat më brilante dhe subversive që doli nga Evropa Lindore socialiste. Vepra e tij përfundon shekullin, fillimet letrare të të cilit u shënuan nga terrori të cilit i dha emrin Kafka. Çmimi përurues i Çmimit Ndërkombëtar Man-Booker për Letërsinë në vitin 2005 shënoi një moment historik të rëndësishëm në njohjen globale të Kadaresë. Ironik, shumështresor dhe imagjinativ, shkrimi i Kadaresë i kundërvihet thellësisht ideologjisë.

INTRO

Dëgjo librin e plotë →

Lër një përshtypje →

Kategoria:
Dëgjo Librin!

Dëgjo Librin!

Duhet të logoheni

Per te degjuar librat falas!
Për çdo problem na kontaktoni në
[email protected]

Info rreth Autorit
Author Picture

Peter Morgan

Peter Morgan është profesor i Studimeve Evropiane në Universitetin e Australisë Perëndimore. Peter Morgan është Drejtor i programit të Studimeve Evropiane në Universitetin e Sidneit. Fushat e kërkimit përfshijnë letërsinë botërore, letërsinë gjermane dhe evropiane dhe Historinë intelektuale dhe letërsinë homoseksuale. Përmes analizës kritike të një përzgjedhjeje përfaqësuese të veprave të Kadaresë, Peter Morgan shpjegon për një audiencë të gjerë se si Kadare mbijetoi dhe shkroi në mjedisin represiv stalinist shqiptar.

Përshtypjet (0)

Përshtypje

Nuk ka pershtypje ende.

Lër një përshtypje për “Kadare,shkrimtari dhe diktatura 1957-1990”